Sommarregn och sommarlov – underbara ord utan förpliktelser! Dagarna är räknade. Jag och övriga familjen åker till sommarstugan för långledigt. Där försvinner tid och rum. Dagar går om varandra och du vet varken om du borstat tänder eller hår. Träskor och keps. Kläder som du vanligtvis inte ens skulle visa dig i i den djupaste skog åker på, smink – ett minne blott! Fantastiskt och helande för själen – ett avbrott från en hektisk vardag. Njutning i form av växthus och egna tomater, örtagård och grillning, lådvin och bryggbad, hav och fikakorg. Sovmorgnar och mycket tid med barnen. Bollen i burken och båt, sommarregn och möjlighet till bokläsning. Träning och långa frukostar på trappan.

Jag blir snabbt omprogrammerad – från trebarnsdjungeln och schemalagd tid till gör vad du vill och VILA! Ibland går det dock för långt. Som den gången jag satte på mig det rosa linnet från 80-talet med texten “I love Aiya Napa” illa kompanjerat med de utslitna collageshortsen, Beijer Investkepsen, gul och svart med plastskärm, också träskor.

Gled in på Ica Stjärnan i Gnarp, gick med stormsteg mot fruktdisken, såg i ögonvrån någon jag kände igen. Det var han – fräschingen från Östersund. Vad f-n gjorde han här och vad har jag på mig?! Han iklädd surfshorts och flip flop, med håret nyduschat i lagom nonchalant frisyr. Magrutor och brunbränd – såklart! PANIK! Visste inte om jag skulle hoppa ner i potatiskartongen eller gömma mig bakom toalettpappersbalarna. Kastade mig in bakom blöjpakeketen och stod där tills jag kände mig säker på att visa mitt rätta jag!

När jag kom hem berättade jag detta för min man – för jag var både gift och mamma till en lite bäbis – hör och häpna! Maken undrade hur jag ens kunde tänka den där tanken och hur omogen jag var…men det var för 9 år sedan…så det skulle aldrig hända igen! Skall dock ta det säkra före det osäkra i julimånad – då kanske även lanthandeln i Gnarp svämmar över av fräschingar eller så står jag för degraderingen och tänker: – Det är kontrasterna och nyanserna i livet som ger den dess skönhet!